вторник, 15 апреля 2014 г.

Noderīgi padomi no Ekocentrs Lieldienām!

Kāpēc Lieldienās krāso olas?
 Lieldienās olu krāsošanai ir rituāla nozīme, ko senlatvieši saistīja ar zemes atmodu pēc ziemas, pavasara atnākšanu, tai skaitā šis rituāls simbolizēja auglības un atdzimšanas kultu. Ola, pateicoties tās apaļumam ir dzīvības, augšāmcelšanās un auglības simbols, tāpēc
Lieldienās (Pavasara saulstāvjos) tās tradicionāli tiek celtas godā un dažādi izkrāsotas.
Krāsoto olu simboliskā nozīme ir cieši sapīta ar Lieldienu tradīcijām un spēlēm - olu dāvināšanu tuviniekiem, draugiem un kaimiņiem, olu maiņu, olu kaujas, kā arī olu slēpšanu un meklēšanu.
Sišanās ar olām
Plaši pazīstama Lieldienu tradīcija ir sišanās ar olām. Ja ola saplīst, tā jāatdod tam, kurš to sasitis. Šai tradīcijai ir dažādi skaidrojumi, piemēram, ar olām sitas, lai uzzinātu, kurš ilgāk dzīvos. Kam visstiprākā ola, tas visilgāk dzīvos.

Tāpat sitoties ar olām, vispirms jāuzmin, vai plaukstā apslēptajai olai uz augšu ir resnākais vai tievākais gals. Tas, kurš turēja olu saujā, prasīja: "Gailītis vai vistiņa?" Sitējam bija jāuzmina, tikai tad viņš varēja sist. Ja neuzminēja, sitējs bija otrs.
Olu ripināšana
Slīpi noliek dēli vai renīti. Olu ripina lejup pa renīti: ja ola pieskaras jau lejā esošai olai, tad ripinātājs iegūst abas olas, ja nē, tad atstāj arī savējo, kuru mēģinās iegūt nākošais ripinātājs.



Priecīgas Lieldienas!
Drošie darījumi ar nekustamo īpašumu Latvijā: +371 22 3047 75 * +371 67 2800 80 * info@ekocentrs.lv  * www.ekocentrs.ru * invest-real.blogspot.com


Комментариев нет:

Отправить комментарий