вторник, 14 января 2014 г.

Noderīgi padomi no EKOCENTRS - nekustamais īpašums Latvijā : Pārrunu māksla


                      
24. Pārrunu māksla
Neskatoties uz visu pārdevēja vēlmi pārdot, bet pircējs vēlmi nopirkt īpašumu, darījums var nojukt dēļ tā, ka puses neprot vest sarunas.
Tie nav tukši vārdi. Pārāk bieži tiekam aicināti pabeigt strupceļā nonākušu darījumu.
Kāds tam iemesls?
Lūk, vienkāršas situācijas piemērs; šādas situācijas gadās ļoti bieži, kad darījumam draud izjukšana.

            Piemērs:

Pārdevējs saka, ka viņa nekustamais īpašums ir ieķīlāts un viņam ir nepieciešama bankas piekrišana pārdošanai. Pilnīgi normāla lieta. Bet pircējs dzird pavisam ko citu. Viņš, nepieredzējis darījumos, skaidri dzird: „Banka nedod atļauju pārdošanai”!

Cilvēka prāts ir tā iekārtots, ka to biedā viss nepazīstamais, bet, protams, ka banka un, kaut kāda atļauja, protams, ir nesaprotami, tādēļ it īpaši biedējoši. Ja tam vēl pievieno faktu, ka
arī pats pārdevējs nav speciālists un nevar sakarīgi izklāstīt bankas prasības, tad redzams, ka nesaprašana rodas uz līdzenas vietas.
Vēl viena no „klasiskajām” situācijām, kad pārdevēja ģimenes locekļi tīši vai netīši nesaprašanas dēļ izjauc darījumu, tikai tādēļ vien, ka nesaprot, kas no viņiem tiek prasīts.

              Piemērs:
Ģimene pieņem lēmumu pārdot savu nekustamo īpašumu un pārcelties uz citu vietu. Kā tas bieži gadās, kāds no ģimenes locekļiem dzīvo un strādā vai mācās ārzemēs, bet paliek deklarēts šajā īpašumā. Viņš patiešām nesaprot, kamdēļ no viņa tiek prasīta kaut kāda pilnvara. Savukārt pircējs, nebūdams pārliecināts par to, ka nopirks īpašumu bez īrniekiem, pieņem lēmumu sameklēt sev kaut ko tādu, kur var vieglāk noformēt.

Arī šis ir pārrunājams, tikai šoreiz ar radiniekiem.
Vai vēl piemērs – šoreiz par atšķirībām saskarsmes kultūrā.

Pircējs ārzemnieks, audzināts cieņā pret „tirgus likumiem”, kuri paredz, ka kaulēšanās ir vietā jebkurā gadījumā, izrāda interesi par kāda gados vecāka latviešu vīrieša  ārpilsētas māju. Savukārt vectēvs ir stingri audzināts. Pateica, tātad – pateica. Par ko te vēl runāt?

Tā ir māksla – saprast citus cilvēkus, iespējams, viena no vissarežģītākajām un visvairāk pieprasītajām. Ja jau jūs uzdrošinājāties veikt darījumu patstāvīgi, un patiešām gribat to nevest līdz galam, jums būs jāiemācās komunicēt.
Esiet gatavi tam, ka nāksies vest sarunas, lai cik garas un nogurdinošas tās arī neliktos. Vai arī sauciet palīgā profesionālu sarunu vadītāju.


:-)

- Ko darīsi sestdien?
- O! Mēs ar dēlu pūķi laidīsim, un tu?
- Aptuveni to pašu: sievasmāti vedīšu uz lidostu...

Комментариев нет:

Отправить комментарий